De preventieadviseur ergonomie adviseert en ondersteunt ondernemingen bij de uitbouw en implementatie van haar preventiebeleid ergonomie. In nagenoeg alle bedrijven en organisaties worden dagelijks grote lasten getild, verplaatst, geduwd of getrokken. Daarnaast verrichten ook een groot aantal medewerkers kantoorwerk en zitten ze soms gedurende uren gekluisterd aan het computerscherm. Het onveilig hanteren van lasten maar ook het langdurig en onafgebroken verrichten van beeldschermwerk leidt in vele gevallen tot langdurige afwezigheid van werknemers ten gevolge van ongevallen of gezondheidsklachten.
De preventieadviseur ergonomie speelt een cruciale rol, hij of zij adviseert en ondersteunt ondernemingen in hun beleid rond dergelijke thema's.
Het totale programma omvat 280 uren gespreid over 42 lesdagen.
Opbouw
De opleiding is opgebouwd uit 9 opleidingsonderdelen:
Manueel hanteren van lasten - Tillen van lasten
Manueel hanteren van lasten - Trekken en duwen
Manueel hanteren van lasten - Repetitief werk
Manueel hanteren van lasten - Verplaatsen van mensen
Kantoorergonomie
Ontwerp en houding (incl. het meten van fysieke ergonomie)
Omgevingsfactoren
Cognitieve ergonomie
Organisatie ergonomie
Bij de start van de opleiding wordt verondersteld dat de deelnemers een algemene basiskennis hebben over volgende onderwerpen: Functionele anatomie - biomechanica - belasting & belastbaarheid - rugbelasting inzichten - preventie rugklachten - overbelastingsletsels - antropometrie (basis)
Online infomoment
We voorzien een online infomoment waarin we elk van deze onderdelen verder toelichten en aangeven welke thema's aan bod komen in elk van de modules. Registreren hiervoor kan heel eenvoudig via deze link.